top of page

MINDFULNESS I AUTOESTIMA A L´ AULA DE P5.

MINDFULNESS I AUTOESTIMA A L ´AULA.

Eva Carrillo. Innovació pedagògica.

En aquest video podreu veure una petita mostra d´aplicació del Mindfulness i treball sobre

l ´autoestima a P5 en el seu inici. En propers videos veureu la continuació i la progressió.

Durant el curs passat , amb els nens i nenes de P5, vaig iniciar la introducció al Mindfulness com a estratègia de regulació emocional i diverses pràctiques per afavorir l´autoestima i l´autoconeixement.

Sabeu com funciona la rutina de “passar llista “ o “assistència” al Parvulari, oi? Des de P3 fins a P5 diàriament es dedica una bona part del matí a passar llista. L´encarregat/da de l´assistència diu “Bon dia Fulanito” , “Bon dia Menganito”, nen per nen, fins que els 25 nens i nenes han quedat saludats i han respost a la salutació.

Quan els nens i nenes arriben a P5 ja porten 3 anys fent aquesta rutina i es comencen a cansar, a desconectar i a avorrir-se, ja que l´activitat de passar llista , encara que no ho sembli, es fa llarga, i començar el dia avorrits no sembla una bona idea.

Vaig pensar doncs en aprofitar aquesta rutina per treballar l´autoestima. Els primers dies era jo qui saludava els nens i nenes desitjant-los un bon dia, després de dir-li a cadascú alguna característica positiva de la seva persona i agraïnt-los l´haver vingut aquell dia a escola. Més endavant , anaven assajant aquesta rutina entre ells mateixos.

No cal dir, que ja no començàvem el dia avorrits sino que la gratitud i l´alegria era les que guiaven el nostre matí.

Respecte al MIndfulness com a eina de regulació emocional , va ser molt gratificant introduïr-la i experimentar amb tots els beneficis que produeix l´atenció plena i la meditació.Des del punt de vista de les Neurociències està comprovat que el Mindfulness té beneficis, modifica el nostre cervell. Per una banda, s´activa el lòbul prefrontal esquerre que és el que està associat a les emocions agradables i a les capacitats intel.lectuals (més neuroplasticitat i més sinapsis). Si tenim aquest lòbul amb poc fluxe sanguini ,“literalment”, no podem pensar, ens quedem en blanc. Amb el MIndfulness aconsegueixes tornar- te a regar, que el fluxe sanguini flueixi i amb això s´aconsegueix més claretat, més creativitat i més atenció. També s´ha comprovat que la pràctica del MIndfulness redueix l´activitat en l´amígdala (és la que regula totes les accions de la por, la frustració i l´estrés) amb la qual cosa augmentarà el volum de l´hipocamp que és qui ens dóna la capacitat d´aprendre i de tenir més memòria.

Encara hi ha més beneficis però només sabent aquests ja en tenim prou com per a no dubtar en aplicar el MIndfulness a l´aula, amb formació prèvia, això sí.

En aquest video podreu veure els inicis de la introducció del MIndfulness a l´aula de P5 i com practicant Mindfulness arribàvem a Tranquilàndia on feiem activitats normals però amb una creativitat i tranquilitat que posava els pèls de punta .Encara que he posat una música de fons els nens i nenes “ treballaven” en silenci, i no perquè el silenci sigui un objectiu a conseguir, sino que sortia d´ells mateixos l´acte de fer les coses amb serenitat i silenci.

Aprofito aquest escrit per agraïr a tots aquells professionals nacionals i internacionals que m´han servit d´inspiració i guia per a fer efectives les introduccions de totes aquestes activitats i aportar i afavorir al canvi d´un nou paradigma educacional.

Agraeixo també a les famílies d´aquests alumnes de P5 tota la confiança depositada durant aquests 3 anys i des d´aquí els hi envío una forta abraçada. Anem junts!

Traducción.

MINDFULNESS Y AUTOESTIMA EN EL AULA DE P5.

Eva Carrillo. Innovación pedagógica.

En este video podréis ver una pequeña muestra de aplicación de Mindfulness y trabajo sobre la autoestima a P5 en sus inicios. En próximos videos podréis ver la continuación y la progresión.

Durante el curso pasado, con los niños y niñas de P5, inicié la introducción al Mindfulness como estrategia de regulación emocional y diversas prácticas para favorecer la autoestima y el autoconocimiento.

¿Sabéis cómo funciona la rutina de "pasar lista" o "asistencia" en el Parvulario, ¿verdad? Desde P3 hasta P5 diariamente se dedica una buena parte de la mañana a pasar lista. El encargado / a de asistencia dice "Buenos días Fulanito", "Buenos días Menganito", niño por niño, hasta que los 25 niños y niñas han quedado saludados y han respondido al saludo.

Cuando los niños llegan a P5 ya llevan 3 años haciendo esta rutina y se empiezan a cansar, desconectar y aburrirse, ya que la actividad de pasar lista, aunque no lo parezca, se hace larga, y empezar el día aburridos no parece ser una buena idea .

Pensé pues en aprovechar esta rutina para trabajar la autoestima. Los primeros días era yo quien saludaba a los niños y niñas deseándoles un buen día, después de decirle a cada uno alguna característica positiva de su persona y agradeciéndoles el haber venido ese día a la escuela. Más adelante, iban ensayando esta rutina entre ellos mismos.

No hace falta decir, que ya no empezábamos el día aburridos sino que la gratitud y la alegría era las que guiaban nuestra mañana.

Respecto al Mindfulness como herramienta de regulación emocional, fue muy gratificante introducirla y experimentarla con todos los beneficios que produce la atención plena y la meditación .Des del punto de vista de las Neurociencias está comprobado que el Mindfulness tiene beneficios, modifica nuestro cerebro. Por un lado, se activa el lóbulo prefrontal izquierdo que es el que está asociado a las emociones agradables y a las capacidades intelectuales (más neuroplasticidad y más sinapsis). Si tenemos este lóbulo con poco flujo sanguíneo, "literalmente", no podemos pensar, nos quedamos en blanco. Con el Mindfulness consigues volverte a regar, que el flujo sanguíneo fluya y con ello se consigue más claridad, más creatividad y más atención. También se ha comprobado que la práctica del Mindfulness reduce la actividad en l'amígdala (es la que regula todas las acciones del miedo, la frustración y el estrés) con lo que aumentará el volumen del hipocampo que es el que nos da la capacidad de aprender y de tener más memoria.

Todavía hay más beneficios pero sólo sabiendo estos ya tenemos suficiente como para no dudar en aplicar el Mindfulness en el aula, con formación previa, eso sí.

En este video podréis ver los inicios de la introducción del Mindfulness aula de P5 y cómo practicando Mindfulness llegábamos a Tranquilandia donde hacíamos actividades normales pero con una creatividad y tranquilidad de la que todavía me sorprendo .Aunque he puesto una música de fondo, los niños y niñas " trabajaban "en silencio, y no porque el silencio sea un objetivo a conseguir, sino que salía de ellos mismos el acto de hacer las cosas con serenidad y en actitud silenciosa.

Aprovecho este escrito para agradecer a todos aquellos profesionales nacionales e internacionales que M' han servido de inspiración y guía para hacer efectivas las introducciones de todas estas actividades y aportar y favorecer el cambio de un nuevo paradigma educacional.

Agradezco también a las familias de estos alumnos de P5 toda la confianza depositada durante estos 3 años y desde aquí les envío un fuerte abrazo. Vamos juntos!

Recent Posts
bottom of page