top of page

LAS EMOCIONES EN EL PARVULARIO.

LES EMOCIONS AL PARVULARI.

Una experiència a l´aula de P5.

Texto en catalán , traducido al castellano al final del post.

Les emocions són una senyal per a nosaltres mateixos, ens preparen per a la acció, evaluen si les coses ens van bé, t´ajuden a comunicar el teu estat als altres, serveixen per aprendre i unides a la raó poden posar-se en perspectiva i fer que tinguin sentit.

Es necessari aprendre a viure l´emoció amb armonia, sense tractar de controlar-la, o canviar-la, ni evitar-ne l´experiència. Reconèixer-la, acceptar-la i gestionar-la produeix sempre millors resultats.

Per a fer-ho, l´eina més propera que tenim és l´observació de nosaltres mateixos, reorganitzar el nostre món de manera conscient sense deixar-nos emportar pel mode “pilot automàtic”. Després allò més important és saber llegir les emocions : per què apareixen, quin missatge porten, com regulo aquest missatge i quina decisió prendré, en definitiva, descobrir la saviesa de les emocions, ja que normalment pensem que les emocions són el problema, són “allò que ens pertorba”, però no és la emoció en si mateixa allò que ens pertorba sino no haver après encara com llegir-les i aprofitar la informació que ens transmeten.

Aprendre a saber llegir les emocions desde ben petits és de vital importància. Oferir una Educació als alumnes on aquests aprenguin a conèixer el seu món intern, les seves emocions, els seus pensaments ,per poder interpretar el món ple de canvis en el qual viu i poder respondre de manera ecològica ; acompanyar els alumnes a generar relacions emocionalment saludables amb sí mateixos , amb els altres, amb el món...Aquest és el meu repte i la meva passió : l´educació ment-cor, així, unificats.

Bé...I amb el títol què passa? Què passa amb les emocions al Parvulari? A mida que els nens i nenes es van fent grans poden començar a aprendre a llegir les emocions, i no només quedar-nos estancats amb l´objectiu de que reconeguin les expressions facials que van lligades amb les emocions corresponents. És meravellós (si, ja sé que a mi em sembla tot meravellós sobre tot si es tracta de nens, però és que encara no he trobat una paraula millor per descriure lo meravellós que és veure Créixer, amb majúscula, i aprendre dels nens)...Doncs, com deia, és meravellós veure la maduresa i la sensibilitat que poden manifestar nens i nenes de 5-6 anys quan aprenen assajant i repetint , no ens oblidem de la importància de la plasticitat del cervell, a llegir-ne les emocions i aprofitar el seu missatge.

Després de passejar-nos per l´autoconeixement, l´autoestima , la regulació i les emocions bàsiques aprofitant les vivències de l´aula ( en el següent post us explicaré una d´aquestes vivències) els hi vaig proposar als nens i nenes de P5 plasmar en una cartolina gran tot allò que havien après i que ells mateixos m´havien dit que no volien oblidar. Fins i tot, va haver-hi un nen que em va comentar : “Sé que també li anirà molt bé a la meva mare que últimament està una mica nerviosa”.

Què vam fer? Primer vam fer una posada en comú de les emocions bàsiques treballades: enfado, por , tristesa i alegria. En aquesta posada en comú vam escriure a la pissarra , entre tots, quan sorgien aquestes emocions i què necessitàvem en aquell moment. La posada en comú va ser ràpida i senzilla, doncs ja portàvem mesos aprenent a llegir els missatges ,que aquestes emocions ens portaven ,en el moment que qualsevol d´aquestes emocions apareixia a l´aula . La idea era fer aquesta cartolina per tal que cada nen i nena la pengés a la seva habitació i li serveixi de recordatori de tot allò que havien après en el moment que una emoció els hi desbordés.

També van enganxar a la cartolina el dibuix del seu “Jo sóc”, representat en forma de cor. Aquest dibuix el van fer a la sessió de Mindfulness i Autoestima II (post amb video que ja estic a punt de treure del forn i del qual us passaré l´enllaç en breu).

Els dibuixos que han fet parlen per si sols, em semblen genials.Per aconseguir-ho només van necessitar temps, tot el temps que els hi calgui, i prèviament, haver treballat la creativitat desde la llibertat , sense censures.

Aquí us deixo algunes fotos de les Cartolines de Les Emocions. Espero que us agradin.

Una abraçada….Anem junts.

Eva Carrillo, Mestra i Experta Universitària en Intel.ligència Emocional.

eva.innovacioeducativa@gmail.com

http://evainnovacioeducat.wixsite.com/evacarrillo

"Estar tranquil. Comptar fins a 10. Pensar en coses gracioses"

"Necessito una abraçada i un petó i que m´animin".

"Respirar, buscar el recurs i acció"


Texto traducido al castellano.

Las emociones son una señal para nosotros mismos, nos preparan para la acción, evaluan si las cosas nos van bien, te ayudan a comunicar tu estado a los demás, sirven para aprender y, unidas a la razón, pueden ponerse en perspectiva y hacer que tengan sentido.

Es necesario aprender a vivir la emoción con armonia, sin tratar de controlarla, o cambiarla, ni evitar la experiencia. Reconocerla, aceptarla y gestionarla produce siempre mejores resultados.

Para hacerlo, lla herramienta más cercana que tenemos es la observación de nosotros mismos, reorganizar nuestro mundo de manera consciente sin dejarnos llevar por el modo “piloto automático”. Después, lo más importante es saber leer las emociones : por qué aparecen, qué mensaje traen, cómo regulo este mensaje y qué decisión tomaré, en definitiva, descubrir la sabiduría de las emociones, puesto que normalmente pensamos que las emociones son el problema, son “aquello que nos perturba”, pero no es la emoción en sí misma aquello que nos perturba sino no haber aprendido todavía cómo leerlas y aprovechar la información que nos transmiten.

Aprender a saber leer las emociones desde muy pequeños es de vital importancia. Ofrecer una Educación a los alumnos donde estos aprendan a conocer su mundo interno, sus emociones, sus pensamientos ,para poder interpretar el mundo lleno de cambios en el cual viven y poder responder de manera ecológica ; acompañar los alumnos a generar relaciones emocionalmente saludables con sí mismos , con los otros, con el mundo...Este es mi reto y mi pasión : la Educación mente-corazón, así, unificados.

Bien...Y con el título que pasa? Qué pasa con las emociones en el Parvulario?

A medida que los niños y niñas van creciendo pueden empezar a aprender a leer las emociones, y no sólo quedarnos estancados con el objetivo de que reconozcan las expresiones faciales que van ligadas con las emociones correspondientes. Es maravilloso (si, ya sé que a mí me parece todo maravilloso sobre todo si se trata de niños, pero es que todavía no he encontrado una palabra mejor para describir lo maravilloso que es ver Crecer, con mayúscula, y aprender de los niños)...Pues, como decía, es maravilloso ver la madurez y la sensibilidad que pueden manifestar niños y niñas de 5-6 años cuando aprenden ensayando y repitiendo , no nos olvidamos de la importancia de la plasticidad del cerebro, a leer las emociones y aprovechar su mensaje.

Después de pasearnos por el autoconocimiento, la autoestima , la regulación y las emociones básicas aprovechando las vivencias del aula ( en el siguiente post os explicaré una de estas vivencias) propuse a los niños y niñas de P5 plasmar en una cartulina grande todo aquello que habían aprendido y que ellos mismos me habían dicho que no querían olvidar. Incluso, hubo un niño que me comentó : “Sé que también le irá muy bien a mi madre que últimamente está un poco nerviosa”.

Qué hicimos? Primero hicimos una puesta en común de las emociones básicas trabajadas: enfado, miedo , tristeza y alegría. En esta puesta en común escribimos en la pizarra , entre todos, cuando surgían estas emociones y que necesitábamos en aquel momento. La puesta en común fue rápida y sencilla, pues ya traíamos meses aprendiendo a leer los mensajes, que estas emociones nos traían ,en el momento que cualquiera de estas emociones aparecía en el aula . La idea era hacer esta cartulina para que cada niño y niña la colgara en su habitación y le sirviera de recordatorio de todo aquello que habían aprendido y poder usar esa información en el momento en el que una emoción les desbordara.

También engancharon en la cartulina el dibujo de su “Yo soy”, representado en forma de corazón. Este dibujo lo hicieron a la sesión de Mindfulness y Autoestima II (post con video que ya estoy a punto de sacar del horno y del cual os pasaré el enlace en breve).

Los dibujos que han hecho hablan por si solos, me parecen geniales.Para conseguirlo sólo necesitaron tiempo, todo el tiempo que les haga falta, y previamente, haber trabajado la creatividad desde la libertad , sin censuras.

Aquí os dejo algunas fotos de las Cartulinas de Las Emociones. Espero que os gusten.

Un abrazo….Vamos juntos.

Eva Carrillo, Maestra y Experta Universitaria en Inteligencia Emocional.

eva.innovacioeducativa@gmail.com

http://evainnovacioeducat.wixsite.com/evacarrillo

Recent Posts
bottom of page