Ciències a Ed.Infantil . Un LAB 3-6.
Convertir l´alumne en el centre de l´aprenentatge és un repte per a molts mestres. En aquests darrers anys, dedicada a com poder portar el nou paradigma a l´escola, hi havia un àrea que “se´m resistia”...Com poder convertir l´alumne en el centre d´aprenentatge envers l´àrea de l´experimentació i les ciències? I a part de convertir l´alumne en motor del seu propi aprenentatge, com podia incentivar l´interès per la ciència en els infants de 3 a 6 anys?
De seguida, em va venir la resposta. Encara no sé ni com, em va aparèixer , com aquell que demana un desig, informació sobre el LAB 0-6 de la Universitat de Manresa…”Un espai de ciència per a infants que investiguen”. Vaig llegir la proposta i vaig veure que també oferien accions formatives dirigides al professorat interessat per l´educació científica. Em va faltar temps per a presentar-me a la Universitat de Manresa, formar-me, gaudir i maravellar-me amb totes les seves propostes.
Així que il.lusionada, engrescada, amb un munt d´idees al cap vaig decidir poder acostar el món de la ciència als infants de la meva escola…Un LAB 3-6 ! No hi havia a la meva escola un espai "ideal" o exclusiu només per al LAB però això no seria un impediment per a portar a terme aquesta pedagogia.
Des d´aquí, volia agraïr molt i moltíssim a totes aquelles famílies que heu ajudat a la construcció de materials, que semblen professionals! Ha sigut gran l´esforç i moltes les hores dedicades a fer, a dissenyar, a programar, però veure les cares d´alegria, de curiositat, d´intriga dels nens i nenes compensen qualsevol esforç!
El curs vinent ens posarem amb l´ampliació de materials i la sala fosca!
Us faig una pinzellada de les característiques del LAB:
S´ofereixen propostes de lliure elecció per als infants els quals interactuen amb els diferents materials i reptes que els permetran reflexionar sobre conceptes bàsics relacionats amb la física i l´entorn natural.
Són propostes amb intencionalitat d´aprenentatge en les quals aprofitem la CURIOSITAT que generen per tal de garantir els nivells d´atenció i motivació òptima amb els quals es produirà l´aprenentatge.
Els infants no necessiten que l´adult els hi digui què ha de fer. Es mouen per la curiositat i la interacció. El mestre/a es mostrarà atent , observant i escoltant sense interferir. Suggereix però no dirigeix.
Beneficis que aporta, segons la Neurociència , aquesta metodologia:
Aquest tipus d´aprenentatge potencia la plasticitat cerebral.
Aprenentatge- Emoció. Comprendre nous conceptes, interioritzar noves idees, descobrir relacions entre fenòmens… Conèixer com funciona el món és plaent en sí mateix i produeix satisfacció al experimentar-ho. (Mora 2013).
Promou l´ús de les funcions executives: planificar, anticipar, autoregular, flexibilitzar. Són habilitats que es produeixen al córtex frontal, que s´està formant fins després de l´adolescència.
Experimentar, quin repte!
Finalment, us deixo amb aquesta cita encantadora de la Montserrat Pereira, no sense tornar a agraïr a tot el personal, que formeu el Lab 0-6, la vostra feina. Tot allò que he après escoltant als nens i nenes, posant paraules a les seves accions, fent bones preguntes, proporcionant contextos adequats que afavoreixin la manipulació...Bona part del que he crescut com a mestra pel que respecta a les ciències és a causa de la vostra dedicació i la vostra empenta.
“Som éssers experimentadors, des del naixement estem intervenint de manera continuada en la realitat per aconseguir anar donant sentit a tot allò que ens envolta en un interminable provar i repensar. Inquietud, curiositat, ganes de saber, necessitat d´entendre, de preguntar-se com funciona, de plantejar-se com aconseguir un objectiu...Pensar, provar , repensar, comprovar, un procés natural d´acostament al coneixement” . (Montserrat Pereira, 2006).
Texto en castellano
Convertir alumno en el centro del aprendizaje es un reto para muchos maestros. En estos últimos años, dedicada a cómo poder llevar el nuevo paradigma en la escuela, había un área que "se me resistía" ... Como poder convertir al alumno en el centro de aprendizaje respecto al área de la experimentación y las ciencias? Y aparte de convertir alumno en motor de su propio aprendizaje, como podía incentivar el interés por la ciencia en los niños de 3 a 6 años?.
Enseguida, me vino la respuesta. Todavía no sé ni cómo, me apareció, como aquel que pide un deseo, información sobre el LAB 0-6 de la Universidad de Manresa ... "Un espacio de ciencia para niños que investigan". Leí la propuesta y vi que también ofrecían acciones formativas dirigidas al profesorado interesado por la educación científica. Me faltó tiempo para presentarme a la Universidad de Manresa, formarme, disfrutar y maravillarse me con todas sus propuestas. Así que ilusionada, animada, con un montón de ideas en la cabeza decidí poder acercar el mundo de la ciencia a los niños de mi escuela ... Un LAB 3-6! Desde aquí, quería agradecer mucho , muchísimo a todas aquellas familias que han ayudado a la construcción de materiales, que parecen profesionales! Ha sido grande el esfuerzo y muchas las horas dedicadas a diseñar, programar , construir pero ver las caras de alegría, de curiosidad, intriga de los niños y niñas compensan cualquier esfuerzo!
El curso que viene nos pondremos con la ampliación de materiales y la sala oscura! Os hago una pincelada de las características del LAB: Se ofrecen propuestas de libre elección para los niños los cuales interactúan con los diferentes materiales y retos que les permitirán reflexionar sobre conceptos básicos relacionados con la física y el entorno natural. Son propuestas con intencionalidad de aprendizaje en las que aprovechamos la CURIOSIDAD que generan para garantizar los niveles de atención y motivación óptima con los que se producirá el aprendizaje. Los niños no necesitan que el adulto les diga qué hacer. Se mueven por la curiosidad y la interacción. El maestro / a se mostrará atento, observando y escuchando sin interferir. Sugiere pero no dirige. Beneficios que aporta, según la Neurociencia, esta metodología:
Este tipo de aprendizaje potencia la plasticidad cerebral. Aprendizaje- Emoción. Comprender nuevos conceptos, interiorizar nuevas ideas, descubrir relaciones entre fenómenos ... Conocer cómo funciona el mundo es placentero en sí mismo y produce satisfacción al experimentarlo. (Mora 2013). Promueve el uso de las funciones ejecutivas: planificar, anticipar, autorregular, flexibilizar. Son habilidades que se producen en el córtex frontal, que se está formando hasta después de la adolescencia. Experimentar, qué reto! Finalmente, os dejo con esta cita encantadora de Montserrat Pereira, no sin volver a agradecer a todo el personal, que formáis el Lab 0-6, su trabajo. Todo lo que he aprendido escuchando a los niños y niñas, poniendo palabras a sus acciones, haciendo buenas preguntas, proporcionando contextos adecuados que favorezcan la manipulación ... Buena parte de lo que he crecido como maestra en lo que respecta a las ciencias es debido a vuestra dedicación y vuestro empuje. "Somos seres experimentadores, desde el nacimiento estamos interviniendo de manera continuada en la realidad para conseguir ir dando sentido a todo lo que nos rodea en un interminable probar y repensar. Inquietud, curiosidad, ganas de saber, necesidad de entender, de preguntarse cómo funciona, de plantearse cómo conseguir un objetivo ... Pensar, probar, repensar, comprobar, un proceso natural de acercamiento al conocimiento ". (Montserrat Pereira, 2006).
Traductor de Google para empresas:Google Translator ToolkitTraductor de sitios webGlobal Market Finder